Så här förstör du bäst den svenska skolan

Få har säkert undgått att se den film som den moderata riksdagsledamoten Hanif Bali la upp på Twitter för någon vecka sedan. Inlägget med kommentaren ”Svensk skola. Nu för tiden är det inte bara förbjudet för lärarna att handgripligen ingripa, utan du kan även få uppehållstillstånd för detta.” presenterades tillsammans med en suddig film där några elever fullständigt river ett klassrum. Som lärare blir jag inte bara förskräckt över elevernas beteende, utan jag att det inte skulle gå till så här om jag var lärare.

Bali visar exakt på hur man bidrar till att förstöra den svenska skolan i tre steg.

1. Presentera en felaktig bild.

Bali publicerade en video som är tio år gammal. Videon visar inte kontexten och det visar inte hur efterspelet såg ut. Videon säger absolut ingenting om den svenska skolans situation idag.

2. Ryggdunka järnet!

Du är ingenting utan dina följare. Se till att de sprider ditt felaktiga budskap och bekräftar bilden om att svensk skola kan likställas med kaos.

3. Lyssna inte på kritik.

Balis tråd svämmade över av kritik från lärare som berättade att bilden som presenterades inte stämde. Det struntade Hanif Bali i. Istället bekräftas återigen den bild som nu flyger rejält på nätet utan någon kontroll och gärna tas upp av personer som vill smutskasta den svenska skolan.

Och vad är det värsta med allt? Det är att det är totalt medvetet.