Så överlever du din lärarutbildning

Grattis! Du som läser detta kanske precis har fått ditt besked om att du är antagen till en lärarutbildning. Bra val av utbildning. Du är viktig och du behövs. Och du kommer ha ett roligt yrkesliv.

Nu är det några år sedan jag tog examen från min lärarutbildning, 7-9- och gymnasielärarprogrammet i svenska och svenska som andraspråk, och här kommer mina överlevnadstips. Så här överlever du din lärarutbildning.

Fortbilda dig själv

Ibland är kurserna på lärarutbildningen fantastiska, ibland är de relevanta och ibland är de allmänt dåliga. Det gör att du måste ta kontrollen över din utbildning och nischa den så att du får ut mest av utbildningen. Jag gjorde det genom att läsa lärarbloggar, fördjupa mig i de författare som intresserade mig och studera extrakurser på kvällar.

Gå med i ett fackförbund

Gå med i Lärarförbundet eller Lärarnas Riksförbunds studentorganisationer, eller gå med i båda! De ger bra föreläsningar och häng för lärarstudenter. Jag gick med i båda när jag studerade, och är fortfarande medlem i Lärarförbundet. Välj den som passar dig bäst.

Börja jobba direkt

Tveka inte att söka dig till en lärarförmedling (Lärarjouren är bäst!) eller ta ett extrajobb, speciellt om du inte har varit verksam som lärare förut. Det och dina VFU-perioder är den bästa förberedelsen inför yrkeslivet.

Bidra till höjd kvalitet på utbildningen

Läs din litteratur, var engagerad på dina föreläsningar och – inte minst – gör kursutvärderingarna! Först om studenterna ställer krav kan lärarutbildningen också förändras.

Ta ingen skit

”Oj! Lärare? Jag skulle aldrig utsätta mig för det!”. Den kommentaren hörde jag ofta genom min lärarutbildning och även idag. Jag har svårt att förstå den, eftersom jag aldrig skulle kunna tänka mig något annat jobb än just lärare. Det är givande, utvecklande och jag har roligt varje dag.

Välkommen, blivande kollega.